Herstel van markt zakelijke overnachtingen stuwt kamerprijs omhoog

  • Markt zakelijke overnachtingen na 25 maanden hersteld van Covid-19
  • Installatietechniek- en bouwsector reddingsboei markt zakelijke hotelovernachtingen
  • Na dieptepunt zijn de gemiddelde kamerprijzen in 15 maanden tijd met 38% gestegen

Groningen, 12 juli 2022 – Vele zakelijke markten hebben geleden onder corona, maar gelukkig is de veerkracht groot en is er herstel zichtbaar. De markt van zakelijke hotelovernachtingen is hier een sprekend voorbeeld van. Na de laatste lockdown begin 2022 is de markt in slechts twee maanden tijd alweer terug op het niveau van 2019. Dit herstel in het aantal geboekte overnachtingen stuwt ook de prijs voor een kamer hard omhoog. Sinds de laagste kamerprijs in maart 2021 zijn de prijzen in 15 maanden tijd met 38% gestegen. Dit concludeert LookingforBooking Corporate Travel op basis van de geboekte zakelijke hotelovernachtingen door haar opdrachtgevers.

Markt zakelijke overnachtingen twee maanden na laatste lockdown hersteld

De laatste twee jaar hebben maatregelen zoals het verplicht thuiswerken een grote impact op de markt van zakelijke overnachtingen gehad. In deze periode daalde binnen elke branche het aantal geboekte overnachtingen. Tijdens de eerste lockdown was de daling het grootst en zakte in een tijdsbestek van drie maanden het aantal hotelboekingen met meer dan 80%.

De zakelijke hotelmarkt kenmerkt zich ook door het tonen van veerkracht. Na de laatste lockdown begin 2022 zit het aantal boekingen alweer op hetzelfde peil als tijdens de piek in het najaar van 2019.

Installatietechniek- en bouwsector reddingsboei zakelijke overnachtingen

Het effect van de Covid-19 maatregelen was binnen elke branche zichtbaar. Door het dwingende advies om zoveel mogelijk thuis te werken kwam voor veel bedrijven een abrupt einde aan het verzorgen van hotelovernachtingen voor werknemers op locatie. Binnen de branches waar thuiswerken relatief eenvoudig te realiseren was, zoals in de consultancy en detachering, zakte het aantal zakelijke overnachtingen tot bijna het nulpunt. Tijdens de eerste lockdown daalde het aantal boekingen voor deze branches met maar liefst 95%.

Binnen de installatietechniek en de bouw is thuiswerken echter lastig te realiseren. Gelukkig mochten hotels hun gasten binnen de geldende normen blijven ontvangen. Stefan Jonkers, managing director LookingforBooking: “De installatietechniek- en bouwsector konden hun werknemers op locatie aan het werk houden en waren daarmee de reddingsboei voor de markt van zakelijke hotelovernachtingen”. Tijdens corona waren deze branches goed voor meer dan de helft van de geboekte overnachtingen, terwijl onder normale omstandigheden minder dan een derde van de geboekte overnachtingen vanuit deze branches komen.

Hotelkamerprijzen nemen door marktherstel enorme vlucht

Covid-19 en de beperkende maatregelen hadden niet alleen effect op het aantal geboekte overnachtingen, maar ook op de kamerprijzen. In de periode tussen de eerste en de laatste lockdown lag de gemiddelde kamerprijs 7% lager dan in 2019. Op het laagste punt, in maart 2021, was de gemiddelde kamerprijs zelfs 17% lager dan het gemiddelde van 2019.

Op dit moment ligt de gemiddelde prijs voor een hotelkamer incl. ontbijt al 15% hoger dan het gemiddelde van 2019. Sinds de laagste kamerprijs, in maart 2021, zijn de kamerprijzen in 15 maanden tijd met bijna 38% gestegen.

Over LookingforBooking Corporate Travel

LookingforBooking Corporate Travel ontzorgt haar opdrachtgevers in het complete proces van zakelijk overnachten, van boeking tot aan de administratieve afhandeling. Opdrachtgevers krijgen toegang tot een gepersonaliseerd zakelijk hotelboekingsplatform die voor elke aanvraag de hotelkamerprijzen vergelijkt van allerlei boekingssites. Deze real-time prijsvergelijking in combinatie met eigen gecontracteerde hoteldeals maakt dat iedere opdrachtgever verzekerd is van de beste deal.

Het bedrijf is onderdeel van de Bencom Group van internetondernemer Ben Woldring. De Bencom Group is bekend van vergelijkingssites zoals Gaslicht.com, Poliswijzer.nl, Bellen.com en Internetten.nl en putten uit 23 jaar kennis en ervaring op vergelijkingsgebied. Jaarlijks maken ruim acht miljoen mensen gebruik van de vergelijkingssites van de Bencom Group.

Contactgegevens